Název projektu: | PROGRESIVNÍ TECHNOLOGIE ZPRACOVÁNÍ SLANÉ SYROVÁTKY Z VÝROBY SÝRŮ |
---|---|
Číslo projektu: | FR-TI1/470 |
Trvání projektu: | 10/2009 – 12/2012 |
Cíle a výstupy projektu: | Cílem projektu „Slaná syrovátka“ je návrh a ověření technologie odsolení syrovátek s NaCl přidávaným při výrobě některých sýrů (niva, cheddar) a také návrh a ověření technologie výroby galaktooligosacharidů ze slané syrovátky. Zatímco slaná syrovátka je nyní považována za nevyužitelnou surovinu a je zkrmována ve vepřínech, odsolená syrovátka je levnou a kvalitní náhradou mléka v pečivu, cukrovinkách, zmrzlině, dětské výživě apod. Galaktooligosacharidy jsou cenným probiotikem podporujícím střevní mikroflóru. Kombinací tradičních mlékárenských technologií (odstředivka, sušárna, pastér), biotechnologií (enzymatický reaktor) a membránových procesů (ultrafiltrace, nanofiltrace, elektrodialýza) vzniká technologie, jež je schopna zpracovat složitý odpadní proud na cenné produkty. |
Hlavní řešitel: | Ing. Jan Kinčl |
Projekt v Rejstříku informací o výsledcích: | Rejstřík informací o výsledcích |
Pokud s námi chcete hovořit o výrobcích a službách,
kontaktujte nás na telefonním čísle (+420) 487 805 250
nebo prostřednictvím tohoto formuláře, děkujeme.